Manusi bicicleta - cum alegem?

01/08/2021

Alegerea unei perechi de manusi comode pentru utilizarea pe bicicleta, poate face diferenta dintre o tura reusita si una mai istovitoare. Mănușile de bicicletă contribuie mult la confort dar și la controlul pe care-l ai pe bicicletă, tocmai de aceea este important să alegi un model potrivit nevoilor tale însă unul care să ți se și potrivească perfect. Știi doar vorba aceea – îi vine precum o mănușă.

Mănușile de bicicletă, constructiv vorbind, sunt de două tipuri: cu degete – cele lungi și fără degete – similare cu cele cu care emrgi la sală. Din motive de siguranță și aderență pe ghidon, nu o să recomandăm mănușile fără degete.

Mănuși cu degete
Mănuși fără degete

Apoi, când vine vorba de cele cu degete, se mai fac câteva diferențieri importante:

1.Prinderea: se face cu arici sau sunt construite cu un material elastic care prinde încheietura? Mănușile cu bandă și arici îți permite să le potrivești mult mai bine pe mână.
2.Suportul din palmă: sunt simple sau sunt livrate cu secțiuni de gel în palmă? Unele mănuși au amplasate inteligent zonele de gel – iar acesta contribuie la un confort crescut, deoarece absorb din șocurile pe care le încasezi din ghidon pe off-road.
3.Zonele cu silicon de pe degete – de regulă, degetul arătător și cel mijlociu sunt prevăzute cu zone siliconate, astfel încât să ofere aderență maximă atunci când apeși levierul bicicletei.
4.Zone extra de protecție: unele mănuși au pe exterior secțiuni din plastic dur, astfel încât să-ți protejeze și mai bine mână în cazul unui impact cu o creangă mai groasă sau copac. Nicio mănușă de bicicletă nu are protecție din plastic pe zona palmei – căci ar fi imposibil astfel să ții de ghidon.
5.Aerisirea: în cazul mănușilor cu degete lungi, aerisirea este destul de importantă. Unele mănuși sunt prevăzte cu zone de ventilație pe exterior (sub forma unor mici găuri sau fante de aer), iar altele – chiar și pe interior. Materialul exterior din care sunt croite poate contribui de asemenea la o aerisire mai bună – cu cât este mai subțire – cu atât mănușile sunt mai aerisite.

Așadar, cu toate aceste repere în minte, poți alege perechea potrivită de mănuși. Nu uita, o pereche de mănuși mai mică sau una mai mare, nu-ți va aduce niciun beneficiu, ba mai mult, îți vor restrânge mult mișcările mâinii, ceea ce poate duce la accidentări. Sfatul nostru este să testezi mănușile înainte de achiziție, deoarece dimensiunile diferă de la un producător la altul și până la urmă, asta este cea mai sigură metodă din câte există.