Cum alegi o bicicleta de copii

10/08/2021

Biciclete de copii pot fi gasite in diferite formate de roti, dimensiuni sau cadre, insa care este cea mai potrivita pentru copilul tau? Bicicleta de copii se alege in functie de varsta, iar acestea sunt specificatiile care se regasesc si care-ti ofera un indiciu clar despre ce bicicleta este potrivita copilului tau. Cel mai simplu este sa consideram bicicleta de copii in functie de dimensiunea rotii, putand fi astfel mai usor de categorisit si de inteles.

Altfel spus, copiii mici de varsta si de inaltime vor incepe cu rotile cele mai mici, ca apoi acestea sa fie alese gradual in functie de cum cresc. Una dintre greselile fundamentale pe care le fac parintii sunt cele legate de economii. Prefera sa cumpere o bicicleta foarte ieftina sau una mai mare pentru copil, in speranta ca cel mic se va obisnui pina la urma cu ea. Daca prima greseala poate fi fatala in unele cazuri (nu uitati, si copii au nevoie de biciclete solide nu de unele cu componente slabe cu care se pot rani), a doua este cu doua taisuri: cumparand o bicicleta mai mare si nepotrivita inaltimii copilului, acesta este posibil sa nu fie deloc atras de pedalatul pe aceasta, dat fiind faptul ca sta foarte intins si incomod pe ea. Totodata, urcatul si coboratul pe si de pe bicicleta vor fi dificile, asadar abandoneaza din start aceasta idee si cumpara-i copilului o bicicleta potrivita inaltimii sale, cu riscul de a o vinde peste un an si jumtate sau doi.

Apoi mai este o discutie despre materialul din care este constuit cadrul. Ca in cazul bicicletelor pentru adulti, si biciclete pentru copii pot avea un cadru din otel, din aluminiu sau din carbon. Otelul este de fapt cel mai ieftin insa este si cel mai greu. Aluminiul reuseste sa gasesca balansul perfect cand vine vorba de material, duritate si greutate, iar carbonul este cel mai usor, foarte usor, dar si foarte scump. Bicicletele cu cadru din otel sunt de asemenea grele. Cel mai simplu exercitiu pe care-l poti face este acela de a raporta greutatea bicicletei la greutatea copilului. Astfel, o bicicleta de 16 kg echivaleaza cu una de 36 de kg folosita de un adult. Cum suna? Probabil ca pare imposibil sa pedalezi astfel, iar acest lucru il resimte si cel mic.

Înainte însă de a începe să vorbim pe larg despre categoriile biciclete de copii, aș dori să lămurim o întrebare: cu roți ajutătoare sau fără? Ei bine, cea mai potrivită variantă este fără roți ajutătoare. Într-adevăr, acestea reprezintă o susținere maximă pentru cel mic și un mare efort în minus pentru tine ca părinte, dar ține cont că renunțarea la roțile ajutătoare nu va fi foarte simplă ulterior, copilul simțindu-se foarte în siguranță cu ele. În acest sens, este ideal să-l înveți din prima fără astfel de roți. Sau, dacă cel mic este chiar mic, să-i cumperi din start:

1.Bicicletele fără pedale (de la 1 la 3 ani)

Este extrem de utilă în procesul de învățare, deoarece îl va obliga pe cel mic să învețe să-și țină echilibrul. Cu toate acestea, este sigură deoarece are centrul de greutate jos, iar el poate să pună oricând picioarele pe sol. Echilibrul îl învață treptat, pe măsură ce dă din picioare mai tare, apoi va începe să coboare diferite secțiuni, acolo unde poate fi observat lesne procesul de învățare cât și evoluția. Desigur, vârsta de 3 ani este orientativă, dar majoritatea copiiilor trec la pedale la acea vârstă. Roțile bicicletelor din această categorie au de regulă un diametru între 10 și 12 inch și sunt potrivite pentru cei care au o înălțime între 75 și 100cm.

Exemple de biciclete fără pedale de pe Afisport.ro:

2.Bicicleta cu pedale (de la 3 la 5 ani)

Deja la această vârstă cel mic trebuie să șie să-și țină echilibrul pe două roți. Nu îi cumpăra o bicicletă cu roți ajutătoare, sau dacă aceasta este dotată cu unele, demontează-le pur și simplu. Nu uita că roțile ajutătoare îl învață pe cel mic să pedaleze însă nu-l învață nicidcum să-ți țină echilibrul. Acum va începe procesul de pedalare, pe care trebuie să-l înțeleagă. În mod normal, după două zile de insistențe copilul ar trebui să pedaleze fără nicio problemă. Bicicletele din această categorie sunt de regulă ingle speed (o singură viteză dată de o foaie și un pinion), un raport adaptataforței de pedalare a celor mici. Cu aceste biciclete le va fi greu să urce la deal și tot destul de greu să coboare, deoarece frânele instalate pe aceste biciclete nu sunt neapărat cele mai performante. Roata cea mai des întâlnită este cea de 14 inch, iar înălțimea celui mic, potrivită pentru o astfel de bicicletă cu roți de 14 inch, trebuie să fie între 98 și 106cm.

3.Bicicleta copii cu pedale (de la 4 la 6 ani)

Mai departe, trecem la bicicletele cu roți de 16 inch. Acestea pot avea frâne poate ceva mai potente, piese mai performante, însă cu siguranță încă nu sunt la nivelul celor echipate cu roți de 20 de inch. Înălțimea ideală pentru o roată de 16 este, este între 104 și 125 cm. De regulă la nivel de transmisie, întâlnit tot biciclete cu un singur raport, single speed.

4.Bicicleta copii cu pedale și performanțe mai bune (de la 5 la 8 ani)

Deja din acest punct, bicicleta are o arie de utilizare mai largă dar după cum se observă, crește și segmentul de vârstă. Bicicletele din această categorie pot avea un sistem de transmisie mai performant, cu mai multe rapoarte, de reuglă între 6 și 8 și o singură foaie, pentru a menține selecția raportului corect la un nivel simplu. Oricum, majoritatea bicicletelor pentru adulți încep să fie livrate în ziua de astăzi cu o singură foaie și mai multe pinioane. Revenind la bicicletele din această categorie, pot fi dotate cu frâne de tip v-brake, puternice, cu saboți pe jantă și în foarte rare cazuri, chiar cu frâne hidraulice pe disc. De reținut că aceste biciclete pot fi duse și pe poteci lejere de munte, preucm drumruile forestiere sau cele de pădure, fără elemente de dificultate, precum pietrele sau rădăcinile. Această categorie de biciclete de copii, cu roți de 20 de inch, se pretează unei înălțimi între 115 și 130cm.

5.Bicicletele pentru copii mari (de la 7 la 11 ani)

Roțile din acest segment deja au roți și mai mari, de 24 de inch. Roțile mai mari le oferă o viteză de rulare mult mai mare decât cele mici și în plus de asta pot fi dotate chiar și cu anvelope late, cu balonaj mare, care absorb mult din denivelările din teren. Tot în această categorie de biciclete de copii deja întâlnim primele elemente de suspensie, precum furca cu sustepnsie sau amortizorul montat pe cadru, acestea fiind în fond niște biciclete full-suspension performante, în miniatură. Desigur, cu cât sunt mai dichisite cu tehnologie, cu atât prețul crește spectaculos, putând ajunge la costul unei biciclete de adult. Dar să revenim la bicicletele obișnuite, acestea vin dotate cu frâne v-brake, cu anvelope cu crampoane mai mari, iar cele mai ieftine dintre ele, încă pot fi achiziționate cu cadru din oțel, ce-i drept – mai de calitate. Înălțimea celor care pot folosi aceste biciclete poate fi cuprinsă între 125 și 145cm.

6.Biciclete pentru copiii cei mai mari (de la 10 ani în sus)

Unii copii, dacă au înălțimea potrivită, pot pedala deja de la 10 ani în sus pe o bicicletă cu roți de 26 de inch. Acest format de roți era rezervat în trecut tuturor bicicletelor de munte pentru adulți, însă între timp, acestea au fost devansate de roata de 27.5 și cea de 29 de inch. Iar astfel, roata de 26 de inch a răamas rezervată persoanelor foarte scunde sau copiiilor. Ideale de la 10 ani în sus sau de la o înălțime de la 145cm în sus.

Concluzii

Tot ce trebuie să reții este că dimensiunea bicicletei trebuie să fie direct proporțională și potrivită înălțimii copilului. Nu mai mare și nici mai mică. Cu cât este mai scumpă cu atât este mai performantă, iar evoluția de la roata mică la cea mare trebuie făcută treptat. Și nu în ultimul rând, obligatoriu, testeaz-o înainte de achiziție ca să vezi cum se simte cel mic pe ea.