Postat la 24/05/2019

A venit vremea sa pedalati impreuna? Vezi recomandarile noastre pentru ca cel mic sa fie in siguranta pe bicicleta.

Inainte de toate, marimea bicicletei este foarte importanta. Bicicletele EUROSPORT DHS pentru copii nu sunt recomandate pentru utilizare sub varsta de 24 de luni.

Greutatea maxima si inaltimea utilizatorului bicicletei este stabilita in functie de fiecare model, conform tabelului:

 

Diametru roataVarstaInaltimeGreutate
12’’2-4 ani80-105cmMax. 40kg
14’’3-5 ani95-110cmMax. 50kg
16’’4-6 ani105-120cmMax. 60kg
20’’6-8 ani115-130cmMax. 70kg
24’’7-11ani125-145cmMax. 80Kg
26’’10-14 ani140-185cmMax. 100kg

 

Inaintea utilizarii de catre copil, bicicleta ar trebui verificata din punct de vedere functional de catre adult, pentru a preveni eventuale disfunctionalitati care ar putea pune in pericol siguranta copilului.

Pentru a putea utiliza bicicleta, copilul trebuie sa fie suficient de mare sa inteleaga modul de folosire. Instruiti-l referitor la regulile de circulatie cu bicicleta pe drumurile publice si asigurati-va ca poarta echipament de protectie adecvat: casca, cotiere si genunchiere.


Bicicleta Copii Dhs Countess

 

Nu permiteti folosirea bicicletei de catre copii pe drumuri cu circulatie auto, decat insotiti de un adult si in urmatoarele conditii:

–              Copii cu varsta de pana la 6 ani pot utiliza biciclete numai pe trotuar, alei si strazi pietonale, zone rezidentiale sau alte zone in care traficul altor vehicule este interzis sau admis cu anumite conditii;

–              Copii cu varsta cuprinsa intre 6-9 ani pot utiliza biciclete pe trotuar, alei si strazi pietonale, zone rezidentiale, pe drumuri deschise circulatiei publice cu vehicule motorizate numai daca acestea sunt situate in interiorul localitatilor si au trafic motorizat de intensitate redusa iar circulatia se face pe timp de zi si insotiti sau supravegheati de o persoanã avand 14 ani impliniti.

–              Copii cu varsta cuprinsa intre 10-13 ani pot utiliza biciclete pe piste, alei, benzi sau alte cai specifice pentru biciclete, precum si pe drumuri cu trafic motorizat de intensitate redusa, iar pe alte cai deschise circulatiei publice cu vehicule cu motor numai daca sunt insotiti si supravegheati de o persoana avand 18 ani impliniti.

–              Tinerii cu varsta cuprinsa intre 14-17 ani pot utiliza biciclete pe toate caile deschise circulatiei publice ce nu sunt interzise bicicletelor, cu exceptia drumurilor nationale (DN) sau europene (E) si drumurilor expres, unde pot circula numai daca sunt insotiti si supravegheati de o persoana avand 18 ani impliniti sau daca sunt cicliclisti legitimati, conform legislatiei sportive.

–              Persoanele care au implinit varsta de 18 ani pot utiliza biciclete pe toate caile deschise circulatiei publice ce nu sunt expres interzise bicicletelor.

 

Recomandari in utilizarea bicicletei de catre copii:

–              Rotile ajutatoare sunt destinate utilizarii limitate in timpul perioadei de invatare a mersului pe bicicleta.

Utilizarea acestora mai mult de cateva saptamani va inhiba dorinta copilului de a invata sa mearga normal pe bicicleta, impiedicandu-l sa dezvolte simtul echilibrului pe bicicleta.

–              NU lasati niciodata copilul nesupravegeat! Produsul se utilizeaza numai in atenta supraveghere a unui adult.

–              Bicicletele pentru copii sunt destinate folosirii de catre un singur copil odata. NU permiteti utilizarea simultana de catre mai multi copii.

–              Utilizarea echipamentului de protectie gen cotiere, genunchiere si in deosebi a castii de protectie este obligatorie.

–              Intretinerea bicicletei trebuie efectuata de un adult si de preferabil in centre specializate.

–              Reglajul componentelor trebuie efectuat periodic iar buna lor functionare trebuie verificata inainte de fiecarei utilizare: frane, schimbatoare, presiunea in anvelope, elementele filetate care asigura ghidonul, furca, angrenajul pedalier, tija de sa si saua, butucii rotilor precum si a rotilor ajutatoare.

–              Verificati periodic intinderea lantului si reglati la nevoie.

–              Uscati cu o carpa moale bicicleta dupa folosirea pe timp de ploaie.

Nu permiteti folosirea bicicletei pe timp de noapte daca aceasta nu este echipata cu sistem de iluminare fata si spate si elemente reflectorizante pe roti. Copilul trebuie de asemenea sa poarte echipament dotat cu elemente reflectorizante suplimentare.

In timpul utilizarii, copilul trebuie intotdeauna sa tina ambele maini pe ghidon. Copilul trebuie sa poarte incaltaminte care sa nu iasa usor din picioare si sa nu poarte haine excesiv de largi care sa se poata agata in componentele aflate in miscare ale bicicletei sau de obiectele pe langa care trece in timpul utilizarii bicicletei.

NU permiteti transportul obiectelor grele sau voluminoase cu bicicleta, acestea pot dezechilibra cauzand accidente.

NU folositi piese de schimb care nu sunt recomandate de producator sau diferite fata de cele montate pe bicicleta la prima achizitionare decat in cazul in care piesa originala nu se mai poate obtine si doar daca piesa inlocuitoare este compatibila. NU aduceti modificari structurale bicicletei si nu montati accesorii incompatibile sau care nu sunt destinate utilizarii pe bicicleta.

Pentru orice problema tehnica este preferabil sa apelati la serviciile un specialist sau la centre specializate.