Postat la 25/07/2021

Ai achiziționat o nouă bicicletă de munte și dorești cu ardoare s-o folosești în natură. Desigur, oricine ar face asta. Bicicleta de munte se simte cel mai bine pe… munte, însă o expediție reușită ține și de pregătirea temeinică. Cu timpul, toate lucrurile pe care ți le povestim aici îți vor intra în instinct, însă pentru început este bine să ții cont de aceste sfaturi:

1.Când pleci, asigură-te că bicicleta funcționează corect. Nu vrei să rămâi de izbeliște pe munte. Schimbătorul trebuie să schimbe pe toate pinioane (și pe toate foile), frânele trebuie să funcționeze exemplar (verifică dacă plăcuțele sunt în bună condiție în cazul în care bicicleta nu este nouă), toate șuruburile trebuie să fie strânse, roțile trebuie să fie strânse, presiunea din furcă sau reglajul acesteia trebuie să fie făcut corect și nu în ultimul rând, presiunea din anvelope trebuie să fie optimă. Dacă mergi pe teren cu puternice denivelări și obstacole și folosești cameră în anvelopă, utilizează o presiune mai mare ca să nu faci pană. Altfel, dacă utilizezi anvelope tubeless, poți rula la o presiune mai mică. Nu foarte mică totuși căci pata de contact mai mare a anvelopei cu solul te va încetini la deal.

2.Accesoriile sunt numărul doi de inventariat: pompa, levierele cu care scoți anvelopa de pe jantă și o cameră pe dimensiunea roții tale (26, 27.5 sau 29 de inch), trebuie să se afle obligatoriu în rucsac. În acest fel, ai aflat că și un rucsac este necesar (sau o borsetă specifică pentru biciclete – aceasta având o prindere mult mai eficientă de corp decât o borsetă normală). Tototdată, un suport de bidon instalat pe bicicletă cu un bidon cu lichide este necesar, mai ales în zilele toride când pericolul de deshidratare este foarte mare. Un multitool ți-ar fi de asemenea de mare ajutor în cazul în care trebuie să faci ajustări sau reglaje.

3.Echipamentul – extrem de importantă este desigur casca. Și obligatorie. Mănușile sunt de asemenea de mare ajutor deoarece mai diminuează din șocurile pe care le încasează mâinile tale, unele cu gel în palmă fiind soluția cea mai confortabilă. Cotierele și genunchierele sunt binevenite atâta timp cât îți permit să pedalezi lejer. Aici, trebuie să ții cont de faptul că unele cotiere și genunchiere mai ieftine nu vor face altceva decât să-ți diminueze din mișcări.

4.De final, asigură-te că vremea va fi prielnică. Dacă pleci pe un traseu necunoscut, atunci este necesar un telefon cu GPS în cazul în care te rătăcești. Și voia bună, atât de necesară unei ture reușite. Mult spor!