Premergatoare
 Premergatoare 

Dupa varsta de 6 luni, poate chiar 7-8 luni, bebelusul incepe sa stea bine in sezut, deci este pregatit sa stea si in premergator. Rolul premergatorului este de a fi un real sprijin pentru parinti, atunci cand bebelusul nu mai are stare sa stea in acelasi loc in fundulet si necesita supreveghere permanenta. Daca folositi premergator pentru bebelus, luati-va totusi masurile de siguranta legat de obiecte potential periculoase la care copilul va putea ajunge usor avand mobilitate crescuta.

Bebelusii, dupa primele 6 luni, in marea lor majoritate, incep sa stea in sezut.
Parintii stiu foarte bine ca un bebe trebuie permanent supravegheat si nu pot sa isi imparta usor timpul intre copil si alte activitati in casa. Mai mult, bebelusii odata ce incep sa stea in sezut, sunt dornici sa ia contact cu cat mai multe lucruri din jurul lor, asadar este si momentul in care trebuie maxima atentie la ce obiecte lasam aproape de ei si in jurul lor.

Mamicile apreciaza ca un premergator pentru bebelus este extrem de util pe la varsta de 6-8 luni, iar printre motive s-ar numara:
o    Bebelusul are o mai mare mobilitate si este lasat sa descopere lucrurile din jurul sau
o    Bebelusii se pot deplasa sustinuti de premergator pe suprafete plane libere, fiind mereu asigurati
o    Mamele isi pot desfasura si alte activitati in casa, pe langa bebelus, fara sa stea permanent langa acesta
o    Jucariile amplasate pe premergator ofera o activitate distractiva pentru bebelus, tinandu-l mereu ocupat si stimulandu-i curiozitatea

Cel mai mare avantaj al premergatorului pentru un parinte este acela ca ii ofera acestuia sansa de realiza alte activitati in casa, pe langa ingrijirea bebelusului, astfel mami sau tati poate pregati urmatoarea masa, poate face o mica curatenie, poate oferi atentie unui alt membru  mic al familiei spre exemplu.

Premergatorul are in general anumite functii foarte utile, printre care:
o    Stabilitate pe suprafete, dar mare grija sa nu lasati pe pardoseala obiecte sau textile de orice fel
o    Siguranta prin protectiile cu care este asigurat bebelusul
o    Ajustabil pentru adaptarea la inaltimea si greutatea bebelusului
o    Margini din silicon pentru un grand de confort ridicat si atenuarea socurilor
o    Roti 360 grade pentru usurinta deplasarii si de reducere a vitezei
o    Husa detasabila si lavabil
o    Lucarii cu sunete si lumini pentru a capta atentia si interesul bebelusului

Totusi, daca decizi ca un premergator de bebelusi este o solutie ideala pentru tine, tine cont de cateva reguli de baza in utilizarea acestuia:
o    Ai grija ca pe suprafata de rulare a rotilor sa nu ai colorase, mocheta sau presuri, intrucat premergatorul se va bloca si exista riscul de rasturnare
o    Indeparteaza obiectele potential periculoase din incapere sau ridica-le la un nivel superior, intrucat bebelusul odata ajuns la ele le va trage spre el si il pot accidenta grav (ex rame foto, cani sau pahare, bibelouri, carti, mileuri, fete de masa, telecomanda tv, cabluri etc).

O serie de specialisti din domeniul medical apreciaza ca premergatorul nu este indicat pentru bebelusi, intrucat le va deforma mersul si le va da un start gresit in realizarea primilor pasi. Totusi, daca bebelusul utilizeaza perioade scurte de timp premergatorul si nu il tineti cu orele in acest dispozitiv, totul va fi ok. Asadar, premergatorul este un dispozitiv care trebuie sa fie distractiv si mereu de interes pentru copil, util pentru parinte intrucat ii ofera mai multa libertate de miscare in activitati, dar nu exagerati cu utilizarea sa zilnica si nu lasati bebelusul cu orele in premergator.