Postat la 20/02/2019

Vrei sa iesi in aer liber si sa pedalezi? Incerci sa inveti pe cineva sa mearga pe bicicleta? Multi adulti nu au avut sansa de a invata si multi copii vor sa invete. Nu e niciun motiv sa te simti jenat. In schimb, doresti sa incepi una dintre cele mai sanatoase, ecologice si satisfacatoare forme de auto-transport posibil. Aceasta necesita pregatire, tehnica si poate cateva trante, dar oricine poate invata cum sa mearga pe bicicleta.

Iata cateva sfaturi utile pentru a invata sa mergi pe bicicleta

1. Gaseste o locatie potrivita. Pentru a invata sa mergi pe bicicleta, gaseste un loc confortabil si departe de trafic. Un loc bun pentru a incepe este o suprafata plana, neteda de teren, cum ar fi curtea ta sau trotuarul din apropierea blocului. Cei care nu au spatiu acasa pot practica intr-o parcare sau parc.
Pornirea pe iarba sau pe pietris neted, ajuta, deoarece cazaturile aici dor mai putin. Aceste suprafete fac echilibrarea si pedalarea mai greoaie.

2. Poarta imbracaminte de ciclism. Genunchierele si cotierele izoleaza articulatiile si protejeaza impotriva zgarieturilor, deci sunt recomandate tuturor. Utilizand tricouri cu maneci lungi si pantaloni lungi, de asemenea, protejeaza impotriva caderilor si pot fi combinate cu cotiere si genunchiere. Evita pantalonii si fustele lungi. Acestea pot fi prinse in roti. Evita pantofii cu deschizatura. Acestia vor lasa picioarele expuse bicicletei si solului.

3. Pune-ti o casca. Castile sunt recomandate atat pentru incepatori, cat si pentru riderii de biciclete cu experienta. Nu stii niciodata cand se va intampla un accident. Un os rupt poate fi fixat, de obicei, dar traumatismul capului, obisnuit in accidentele de bicicleta, lasa un impact durabil. De asemenea, unele zone au legi care impun ciclistilor sa poarte casti.

casca bicicleta

 

• Castile sunt masurate astfel incat sa se potriveasca capului. O casca buna este stransa pe cap si coboara pana la un centimetru de deasupra sprancenelor. Aceasta va avea, de asemenea, curele care iti pastreaza casca in timp ce  te lasa sa-ti misti gura.
• Castile obisnuite sunt un tip comun. Acestea sunt rotunjite, realizate din spuma si plastic si pot fi gasite online sau in magazinele cu amanuntul unde sunt disponibile biciclete.
• Castile de sosea sunt alungite si au adesea orificii. Ele sunt, de asemenea, realizate cu spuma si plastic, dar sunt populare pe drumuri sau in curse competitive. Cauta-le online sau in magazine de vanzare cu amanuntul. Castile pentru tineri (10-15 ani), copii (cu varsta de 5-10 ani) si copii mici (mai putin de 5 ani) sunt toate casti de sosea sau comune de dimensiuni mici. Castile pentru copii mici sunt singurele cu mai multa spuma.
• Castile de ciclism montan si castile de sport profesionale sunt dotate cu vizoare si protectii pentru gat si adaptate pentru conditii dificile de mers.

4. Regleaza saua bicicletei. Coboara saua suficient de mult astfel incat oricine pedaleaza sa-si poata pune picioarele pe sol cu toata talpa. O sa joasa va permite sa te opresti cu picioarele inainte de a cadea. Adultii nu trebuie sa foloseasca roti de antrenament, dar copiii mici le pot folosi sau balantele de echilibru de specialitate.
Este posibila scoaterea pedalelor pentru a nu incurca, dar nu este necesara.

5. Testeaza franele. Afla cum functioneaza franele pe bicicleta. Apasa butoanele de frana pentru a te obisnuiti cu localizarea lor, modul in care se simt si cum reactioneaza bicicleta la ele. Odata ce ai invatat acest lucru, te vei simti mai confortabil pentru ca vei putea opri intr-o situatie de urgenta atunci cand este necesar.

frane bicicleta

Daca bicicleta ta are frane pe ghidon, testeaz-o pe fiecare pentru a vedea care controleaza partea frontala si care controleaza roata din spate. Acestea pot fi comutate de profesionisti.
Observa cum apasarea franei din spate determina deraparea rotii din spate. Apasarea franei frontale determina bicicleta sa avanseze inainte.
Daca bicicleta nu are frane pe manere, ar trebui sa aiba frane spate. Pentru a frana, apasa pe pedala cea mai apropiata de partea din spate a bicicletei, ca si cum s-ar pedala inapoi.
Daca bicicleta ta este cu roata fixa si nu a fost modificata, aceasta nu are frane. In loc de franare, va trebui fie sa incetinesti ritmul de pedalare, fie sa te inclini inainte, tinand ambele pedale orizontal cu picioarele.

6. Incepe mersul usor. In loc sa pedalezi, impinge-te pe picioare. Pune picioarele in sus si pe pedale. In timp ce te afli in miscare, mentine echilibrul bicicletei atata timp cat poti. Odata ce simti ca bicicleta incepe sa se clatine, prinde-o prin punerea unui picior pe pamant, apoi impinge din nou.

7. Incepe pedalarea. Incepe cu un picior pe pamant. Celalalt picior ar trebui sa fie plat pe o pedala orientat in sus. Impinge-te in el, pune piciorul pe cealalta pedala si pleca! Continua sa mergi atat timp cat va poti mentine echilibrul.
Mergand mai repede face ca echilibrarea sa fie mai usoara, dar nu merge atat de repede incat sa pierzi controlul.